Aantallen elektrische auto’s in Nederland

  • Geplaatst op
Aantallen elektrische auto’s in Nederland

Hoeveel elektrische personenauto’s rijden er in Nederland? Maandelijks publiceert het RVO de actuele cijfers. Bron afbeelding: RVO.nl

Zou je willen weten hoeveel elektrische auto's er in Nederland rijden en of het aantal verkochte EV’s toeneemt? Ben je benieuwd hoe Nederland zich hierin verhoudt tot de rest van Europa? De meest actuele en nauwkeurige gegevens vind je bij betrouwbare bronnen. Lees hier verder.

De ontwikkeling van het aantal EV’s in Nederland, België en andere Europese landen krijgt structureel veel aandacht van de politiek, particulieren, ondernemers, milieuorganisaties en andere belanghebbenden. Actuele cijfers worden niet alleen per kwartaal, maar ook maandelijks gepubliceerd. Officiële gegevens zijn te vinden op de website(s) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Nieuwste aantallen elektrische personenauto’s in ons land

Handig om te weten: op deze website meldt het RVO al sinds 2012 de stand van zaken van elektrisch vervoer. Om precies te zijn: het overzicht van het aantal (verschillende soorten) elektrische voertuigen en laadpunten in Nederland, in verhouding ook tot de internationale statistieken. Deze cijfers worden op die site maandelijks ververst.

Redden we 2 miljoen elektrische auto’s in 2030?
Een belangrijk gesteld doel is in sterke mate overschakelen op duurzaam vervoer. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle vervoer in Nederland in 2050 emissieloos is. De verwachte tussenstand in 2030 is dat de Nederlandse wegen bijna 2 miljoen elektrische auto’s tellen. Liggen de bijbehorende markt- en autoverkoopontwikkelingen op koers? Daarover geven de maandelijkse updates van het RVO en partners, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, op vaste basis informatie.

Actuele maandelijkse cijfers

Een interessante en actuele webpagina die inzoomt op de aantallen elektrische personenauto’s in Nederland, is deze van Duurzamemobiliteit.databank.nl. Die site is direct verbonden aan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er zijn meerdere statistieken te vinden. Daaronder het huidige aantal elektrische personenauto’s in Nederland, het totaalaantal nieuw verkochte elektrische personenauto’s over het gehele jaar, en deze laatste cijfers ten opzichte van het vorige jaar. Ofwel, stijgt het aandeel personen EV’s - en zo ja, in welke mate? Deze cijfers zijn onderverdeeld: in onder andere de volledige accu-elektrische personenauto’s, de plug-in hybride voertuigen en waterstofvoertuigen.

Merken en modellen
Een andere wetenswaardige cijfertabel (met als bron het RDW) die op genoemde site staat, geeft de aantallen merken en modellen van de elektrische personenauto’s in Nederland weer. Is de Tesla nog altijd het populairst? En zo ja, welk model? In welke mate zitten merken als Volkswagen, Kia, Volvo, Renault en Hyundai de Tesla’s op de hielen? En komen ook de elektrische auto’s die in China zijn vervaardigd al op deze tabellen in beeld?

Al méér dan 500.000 volledig elektrische personenauto’s in Nederland

Op moment van schrijven zijn hier zojuist de cijfers over augustus 2024 gepresenteerd. Het aantal batterij-elektrische personenauto’s in Nederland (BEV) is inmiddels formeel de half miljoen gepasseerd: het zijn er nu 511.300. Dat is een aandeel van 5,6 procent op het totale wagenpark in ons land. Het aantal nieuwverkopen voor wat betreft BEV’s in 2024 is 76.747.

Gekeken naar het aantal hybride personenauto’s liggen deze cijfers op 333.767 (totale aantal in het Nederlands wagenpark) met een aandeel van 3,7 procent. Van hybride exemplaren (PHEV’s) zijn er in 2024 in totaal 33.974 nieuwverkopen geweest.

Dan is er ook nog een ‘restantje’ elektrische personenauto’s in Nederland: die op waterstof (FCEV). Daarvan rijden er in Nederland nu (met als peildatum augustus 2024) in totaal 624.

 


Bron afbeelding: RVO.nl / https://duurzamemobiliteit.databank.nl

 

Nog altijd vooral veel Tesla's in Nederland

Van ‘oudsher’ is Tesla hét merk dat elektrische auto’s voor particulieren levert. En nog altijd staven de cijfers (per augustus 2024) deze voorsprong. Het meest aanwezige model van Tesla is onveranderd de Model 3. Daarvan staan er in Nederland nog zo goed als 50.000 op naam. De Tesla Model Y is eveneens nog ruimschoots aanwezig in het Nederlandse wagenpark: bijna 30.000 in totaal. De KIA e-Niro volgt met 27.600 stuks. Daarna komt de Volkswagen ID.3; redelijk gelijkwaardig gevolgd door de Hyundai KONA, Skoda Enyaq en Volvo XC40. Het betreft hier de BEV’s: volledig elektrische personenauto’s.

Laadkabels voor elektrische personenauto’s

Voor elke volledig elektrische en hybride personenauto geldt de noodzaak om te laden met een geschikte laadkabel. Een laadkabel vinden door in eerste instantie te selecteren op uw eigen model elektrische of hybride auto? Laadkabeldiscounter.nl heeft het voorwerk alvast voor u verricht. Kies hier het merk en model EV en bekijk de geschikte laadkabels en hun specificaties.

 

Laadkabels voor elk merk en model personenauto
We verkopen laadkabels voor hybride en elektrische auto’s zoals van Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, DS, Fiat, Fisker, Ford, Hyundai, Jaguar, KIA, Landrover, Lynk & Co, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Smart, Tesla, Toyota, Volkswagen en Volvo. Voor Type 1 en 2, en laden met 16A of 32A, van meerdere gekwalificeerde laadkabelmerken.